Wij zijn NRIT
Login

Dossiers

Duurzaam uitgaand toerisme

1998 - Heden

TUI Nederland

TUI Nederland

Op 1 september 1998 trad de eerste milieumanager in de Nederlandse toeristische sector in dienst. Nico Visser ging vanuit het Ministerie van LNV met buitengewoon verlof aan het werk bij de reisorganisatie Travel Unie Nederland, nu beter bekend als TUI Nederland. Het verlof werd verleend door LNV SG Tjibbe Joustra en gesteund door Travel Unie Directeur Hans Bakker en Dr Michael Iwand, milieumanager van Travel Unie’s moederbedrijf TUI AG in Duitsland.

Milieubeleid

Op 1 maart 1999 ondertekende de Raad van Bestuur de hoofdlijnen van het interne- en externe milieubeleid van Travel Unie. Deze werden neergelegd in twee mission statements en uitgewerkt in het milieubeleid en eerste milieuplan 1999-2002.

Mission Statement Duurzaam Toerisme
Travel Unie en haar merken zijn medeverantwoordelijk voor de duurzame toekomst van het toerisme en stellen daarom tot doel om samen met de goed geïnformeerde klant de milieubelasting van hun product zoveel mogelijk te beperken.

Mission Statement Bedrijfsinterne Milieuzorg
Travel Unie stelt zich ten doel om de interne bedrijfsvoering in al haar facetten en op alle locaties van de onderneming zo milieuvriendelijk en duurzaam mogelijk te maken.

Buy green, Sell green, Share green en Be green

TUI Nederland had meer dan 10 jaar de pijlers Buy green, Sell green, Share green en Be green als raamwerk voor het duurzaam toerismebeleid. In 2005 werd de pijler Fly green toegevoegd, gevolgd door de pijler Be good in 2008. Duurzaam toerisme was onderhevig aan trends in de maatschappij en interne ontwikkelingen, en het beleid paste zich daarop aan.

In 2012 veranderde TUI Nederland de duurzaam toerismepijlers om in de pas te lopen met de strategiestructuur van de TUI Group. In dat jaar publiceerde TUI Nederland als eerste reisorganisatie een meerjarenstrategie met ambitieuze doelstellingen voor 2015, genaamd Spreading Smiles, het Duurzaam Toerisme Plan 2012-2015, waarin de nieuwe pijlers omschreven werden. In 2015 veranderen de pijlers opnieuw. Hoewel de pijlers van naam veranderden, veranderde de invulling van de duurzaam toerisme strategie weinig, omdat de kernactiviteiten van de reisorganisatie nauwelijks veranderden.

Duurzaam toerisme jaarverslagen

In maart 2001 publiceerde Travel Unie als eerste touroperator in Nederland een milieurapportage over haar activiteiten die voortvloeide uit het milieu- en duurzaam toerisme beleid. In 2003 volgde de tweede publicatie. Tussen 2008 en 2016 heeft TUI Nederland jaarlijks een milieurapportage gepubliceerd.

Het doel van deze uitgebreide rapportages was om andere reisorganisaties als voorbeeld te laten zien hoe duurzaam toerisme werd geïmplementeerd binnen de organisatie. TUI realiseerde zich daarbij dat zij andere partijen in de branche nodig heeft om de kwaliteit van vakantiebestemmingen te waarborgen.

Met ingang van 2016 rapporteert TUI Nederland haar resultaten aan het moederbedrijf en worden de resultaten meegenomen in het algehele duurzaamheidsrapport van TUI Group. Deze overgang naar de groepsrapportage is een managementkeuze van TUI Nederland geweest.

Afdeling Duurzaam Toerisme

In 1999 vormde Nico Visser een milieuteam uit de verschillende afdelingen van Travel Unie met de steun van de directeur. Het milieuteam ontwikkelde zich tot een milieuafdeling. Elise Allart trad in 2002 in dienst en leidde de afdeling van 2004 tot 2016 na het vertrek van Nico Visser; in 2011 kwam Melvin Mak het team versterken. Sinds 2016 is hij afdelingshoofd. Diverse directeuren van TUI, waaronder Hans Bakker, Louis Frankenhuis, Steven van der Heijden en Arjan Kers hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling en opschaling van de afdeling en de ontwikkeling van duurzaam toerisme in de Nederlandse reisbranche.

Door veranderingen binnen TUI Group werd vanaf 2007 meer samengewerkt en afgestemd op het gebied van duurzaam toerisme met de andere TUI-kantoren in de verschillende West-Europese landen. In 2016 werd de samenwerking verder gecentraliseerd door een verdere fusie van TUI-organisaties tot TUI Group. Tevens werden in 2016 TUI Nederland en TUI België samengevoegd tot TUI Benelux. De Afdeling Duurzaam Toerisme bleef in Nederland en stuurde de activiteiten via een duurzaam toerisme coördinator in België aan. In 2020 is de afdeling opgenomen in de gecentraliseerde Sustainability afdeling van TUI Group, van waaruit de verschillende TUI-onderdelen, w.o. TUI Airline, TUI Hotels & Resorts, TUI Musement, TUI Cruises en de markten zoals TUI Nederland, bediend worden.

Awards en certificeringen

TUI Nederland heeft verschillende prijzen gewonnen voor haar duurzaam toerisme activiteiten. Begin 2009 werd voor het eerst de Groene Veer uitgereikt, een initiatief van Travel Foundation Nederland en reisvakblad Reisrevue, voor het meest duurzame initiatief binnen de reisbranche. TUI Nederland was de eerste reisorganisatie die deze erkenning in ontvangst mocht nemen. In 2013 ontving TUI Nederland de prestigieuze World Responsible Tourism Award – Overall winner en Best in Child Protection - voor haar werk om kinderen te beschermen tegen seksuele uitbuiting in Brazilië en Nederland in samenwerking met Plan Nederland en ECPAT Nederland. In de jaren daarna volgde de Schiphol Aviation Sustainability Award (2014), alsmede de Sustainable Travel Award 2016 en 2017, de latere opvolger van de Groene Veer.

TUI Nederland beschikt sinds 2012 over het Fair Trade Tourism certificaat, waardoor TUI Nederland de eerste grote reisorganisatie in Nederland was, die fair trade toerisme reizen verkocht. In 2013 ontvingen TUI Nederland, SNP Natuurreizen en Kuoni Specialists als eerste reisorganisaties wereldwijd het duurzaamheidscertificaat voor touroperators, Travelife Certified, uit handen van Dr. Taleb Rifai, secretaris-generaal van de United Nations World Tourism Organisation (UNWTO) tijdens de 2013 Changes in Tourism conferentie van de ANVR. TUI fly heeft sinds 2014 het ISO 14001 certificaat voor het milieumanagement en is daarmee als een van de weinige Nederlandse luchtvaartmaatschappijen volledig gecertificeerd.

TUI Care Foundation

Na het stoppen van de Travel Foundation Nederland in 2010 richtte TUI Nederland op 21 september 2011 de fondsenwervende instelling TUI Care Foundation op. Deze onafhankelijke stichting werd door TUI Nederland opgericht om naast de activiteiten die zich richten op het verduurzamen van de eigen bedrijfsketen, ook samen met vakantiegangers verantwoordelijkheid te nemen voor de duurzame ontwikkeling van vakantiebestemmingen wereldwijd.

Het eerste bestuur van de TUI Care Foundation bestond uit voorzitter Steven van der Heijden (directeur van TUI Nederland), Frank Oostdam (directeur ANVR) en Nico Visser als voormalig duurzaam toerisme manager bij TUI Nederland.

In de eerste 5 jaar financierde de stichting jaarlijks een drietal projecten door een constructie waarbij reisagenten werden beloond voor de verkoop van accommodaties met een duurzaamheidslabel uit het aanbod van TUI Nederland. Voor elke geboekte persoon doneerde TUI een euro aan de stichting. Hoe meer groene accommodaties werden geboekt, hoe meer projecten konden worden gefinancierd.

In 2016 werd TUI Care Foundation de corporate foundation van de TUI Group. De projecten van de stichting werden gefinancierd door vrijwillige klantbijdragen vanuit de diverse TUI-organisaties wereldwijd. De infrastructuur werd betaald door TUI.

In 2020 werd de stichting hard geraakt door de pandemie. Door het wegvallen van vakantiegangers voor TUI droogde ook voor een groot deel de inkomstenstroom op en werd er gebruik gemaakt van subsidies en reserves om bestemmingen tijdens de pandemie te blijven steunen. In 2021 introduceerde TUI Nederland het Fair Travel-concept, waarbij een bijdrage aan TUI Care Foundation onderdeel is van de reissom. Dit concept werd later dat jaar geïntroduceerd in België.