IUCN-NL heeft zich actief ingezet voor het verduurzamen van uitgaand toerisme: voorlichting aan reisorganisatoren, scholen en toeristen, samen met reisorganisatoren opzetten van duurzame projecten, het voeren van het secretariaat van het IDUT en het organiseren van Groeneveldconferenties, bijdragen aan de ontwikkeling van PMZ en de benoeming van een buitengewoon hoogleraar in Wageningen, het project Tourism for Nature, Nature for Tourism en het Tourism & Biodiversity micro-financieringsprogramma.
In mei 2000 publiceerde IUCN-NL een speciale uitgave van het tijdschrift Ecologie & Ontwikkeling over natuur en uitgaand toerisme in bestemmingen. In het project Tourism for Nature, Nature for Tourism werden reisorganisatoren uitgenodigd samen te werken met natuurbeschermingsorganisaties in bestemmingen met als doel biodiversiteit te bevorderen. Ook werd samen met Toeristiek het project Natuurdata gestart, een website met informatie over natuur op toeristische bestemmingen. Na een haalbaarheidsstudie (1999) werd een demo gebouwd: het bouwen van de database en het vullen van de toeristische bestemmingen. Deze database heeft tot 2012 bestaan. In het Jaar van het Ecotoerisme (2002) publiceerde IUCN een wereldkaart, met als doel aan de hand van een aantal voorbeelden inzicht te geven in de relatie tussen de Nederlandse reisindustrie en de natuurlijke omgeving op bestemmingen. In 2006 publiceerde IUCN-NL samen met SOMO de brochure ‘Lekker Lang op Vakantie’ op basis van een onderzoek naar de waardeketen van toerisme naar Porto de Galinhas (Brazilië).
In 2006 publiceerde IUCN-NL Destination Conservation over de bijdrage van toerisme aan natuurbehoud. Hierin werden de uitkomsten en lessen beschreven van 27 projecten in ontwikkelingslanden die zijn gefinancierd via een micro-financieringsprogramma dat liep tussen 2002 en 2006. Dit werd mede mogelijk gemaakt door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het programma werd goed ontvangen en de projecten werden als een succes beschouwd. In datzelfde jaar verlengde IUCN-NL hun fondsen voor “biodiversiteit en toerisme” met 3 jaar, waardoor de organisatie het programma kon voortzetten. Dit leidde tot meer dan 100 voorstellen voor projecten die gebruik wilden maken van de fondsen. In 2008 werden in totaal 12 projecten geselecteerd gericht op het genereren van alternatieve duurzame inkomstenbronnen voor gemeenschappen die in de buurt van natuurgebieden wonen en die meestal afhankelijk zijn van de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen. De projecten werden opgezet in de buurt van populaire toeristische bestemmingen, waardoor IUCN-NL verbinding kon maken met touroperators.
Net als bij SNV werd IUCN-NL in 2012 door bezuinigingen genoodzaakt toerisme als aandachtsgebied af te bouwen.