Vanaf eind jaren ‘90 barste het van de initiatieven om duurzaam toerisme in de praktijk te brengen. Zo kwamen er keurmerken, websites, een klimaatcompensatieprogramma, voorlichtingscampagnes, etc. Ook werden er projecten met de Nederlandse Antillen, Costa Rica en Alpenlanden gestart. Deze initiatieven werden besproken op de zogeheten Groeneveld Conferenties, vanaf 1999 een jaarlijks terugkerend congres over duurzaam toerisme. De eerste 11 conferenties zijn beschreven in het proefschrift van Van Wijk.
De Groeneveldconferenties hebben een belangrijke rol gespeeld bij het agenderen van duurzaamheidsthema’s en de start van projecten, zoals bijvoorbeeld op het terrein van dierenwelzijn in 2013. Zij werden georganiseerd door IDUT en later het MVO-toerisme netwerk. Sinds 1995 zijn er 20 Groeneveldconferenties georganiseerd:
In 2017 werd i.p.v. de Groeneveld Conferentie door het MVO-toerisme netwerk samen met de ANVR, Gastvrij Nederland, NBTC, Recron en VVKR in Nijmegen het Wereld Toerisme Event: Samen Kansen Pakken georganiseerd. In 2018 werd samen met ANVR, VVKR, RECRON en Green Destinations tijdens het Wereld Toerisme Event aandacht besteed aan het samen creëren van betere bestemmingen.
Vanaf 2012 werd de rol van de Groeneveld conferenties ook geleidelijk overgenomen door de ANVR-conferenties Changes in Tourism, verbonden aan de Vakantiebeurs. Met de ontbinding van het MVO-toerisme netwerk is een definitief einde gekomen aan de Groeneveldconferenties.