Al sinds het eind van de vorige eeuw is geëxperimenteerd met klimaatcompensatie programma’s. Ook binnen het IDH-toerisme programma is getracht samen met luchtvaartmaatschappij KLM en enkele touroperators een project te ontwikkelen om de CO2-uitstoot van het toerisme aan te pakken. Concurrentie tussen touroperators verhinderde echter deze samenwerking en daardoor werd het project in 2011 beëindigd.
Inmiddels ontstond rond 2010 wel een partnerschap tussen Sawadee Reizen en het Centre for Sustainable Tourism and Transport (CSTT) van de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer (NHTV; nu: Breda University of Applied Sciences). De 2-jarige samenwerking resulteerde in 2 rapporten over de CO2-voetafdruk en CO2-reductiestrategie van Sawadee. De inspanningen van Sawadee werden internationaal erkend door de World Responsible Tourism Awards in 2012, waar ze een prijs voor het "beste CO2-reductie-initiatief" kregen. Ook tijdens de vakantiebeurs in 2012 werden de resultaten van de 2-jarige samenwerking met CSTT door de leden van de ANVR koplopergroep goed ontvangen. Verschillende touroperators, waaronder SNP Natuurreizen, waren ook geïnteresseerd in soortgelijk onderzoek naar hun ecologische voetafdruk. Men was het erover eens dat het probleem niet individueel maar als sector moest worden aangepakt. Dat gebeurde middels een RAAK (Regionale actie en aandacht voor kenniscirculatie) project, gesubsidieerd door de overheid. In 2013 ging het project, geleid door CSTT, van start onder de naam "CARMATOP". Het project was gericht op het ontwikkelen van een CO2-managementstrategie voor de reisindustrie. CARMATOP eindigde in 2016 en de nieuwe rekenmachine voor CO2-uitstoot (CARMACAL) werd geïntroduceerd. Het tool was zeer uitgebreid, met onder andere keuze uit 25 vervoersmiddelen, een vlucht-, airline- en vliegtuigspecifieke footprint voor de luchtvaart, en een footprint voor meer dan 500.000 accommodaties. Het won internationale erkenning via prijzen van UNWTO en WTTC. De stichting CARMACAL (ANVR, NHTV, SNP, beheerd door de Climate Neutral Group) nam de operationele aspecten van de tool over na het einde van de CARMATOP-projectcyclus. Touroperators konden een licentie kopen en de tool gebruiken om de CO2-voetafdruk van hun productportfolio te berekenen, en om mogelijke aanpassingen te identificeren om die voetafdruk te verkleinen. Maar het gebruik van CARMACAL door touroperators kwam moeilijk op gang en doorontwikkeling stokte, mede door het ontbreken van een volwaardig businessmodel.
In 2018 werd CARMACAL, ondersteund door het ANWB-innovatiefonds, ondergebracht bij Travelife. Het tool is – op enkele uitzonderingen na - alleen gebruikt voor berekeningen ten behoeve van CO2 compensatie – een vorm van klimaatadaptatie – en niet voor klimaatmitigatie, wat oorspronkelijk de bedoeling was. Een aantal touroperators uit de ANVR koploper groep besloot daarbij – op basis van CARMACAL berekeningen – in 2018 klimaatcompensatie op te nemen in de reissom door via ANVR een collectief contract te sluiten met de Zwitserse organisatie South Pole. Maar het idee om op basis van CARMACAL ook een milieu label voor consumenten te ontwikkelen is nooit gerealiseerd, mede vanwege onenigheid tussen touroperators over het gebruik en de vormgeving van het label. Wel leeft een onderdeel van CARMACAL voort via bookdifferent.com. De binnen het project ontwikkelde statistische formule om accommodaties een eigen CO2 voetafdruk te geven is door bookdifferent.com geïntegreerd in haar dataset die inmiddels uit ruim 1 miljoen accommodaties bestaat. Ook op andere plekken zijn onderdelen van CARMACAL terug te vinden, zoals in klimaatwijsopvakantie.nl van Milieu Centraal.