Wij zijn NRIT
Login

Events

Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming

Donderdag 14 november 2024 | 10:00-13:00
Recreatievakbeurs Hardenberg

Inschrijven

Balans in jouw bestemming

Onze vrijetijdssector staat voor grote uitdagingen. Zo moeten we werken aan klimaatdoelstellingen, florerend ondernemerschap, inclusie en brede welvaart maar tegelijkertijd een aantrekkelijk aanbod voor de (inter)nationale gast realiseren. Al die uitdagingen komen samen op de bestemming waarbij we het adagium ‘meer bezoekers’ hebben ingeruild voor ‘de bestemming in balans’. We werken nationaal, regionaal en lokaal aan bestemmingen waar de belangen van bewoners, bezoekers en bedrijven met elkaar in balans zijn. Hoe we ‘in balans’ komen is nog een hele zoektocht waar de laatste jaren gelukkig al heel wat bouwstenen voor zijn aangereikt.

Tijdens het kennisevent ‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming’ zetten de belangrijkste inzichten voor je op een rijtje en inspireren we met mooie voorbeelden uit het land.

‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in je bestemming’ wordt georganiseerd door NRIT in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs op donderdag 14 november in Hardenberg. Het event is gratis toegankelijk. We sluiten af met een lunch en de mogelijkheid tot een bezoek aan de Recreatie Vakbeurs 2024. Zet je regio op de kaart is een kernachtig kennisevent waar je in twee uur tijd (10:30-12:30) weer helemaal actueel op de hoogte bent van alle relevante state-of-the-art inzichten rond bestemming in balans.

Programma

10:00

Ontvangst

10:25

Arend Jan Kornet – NRIT: Welkom op Zet je Regio op de Kaart 2024

10:30

Anke Arts – CELTH: Werken aan een bewuste bestemming

10:55

Thijs de Groot – NBTC: Route naar rechtvaardiger toerisme

11:20

Frank Verkoijen& Wander Groot - Bureau Leisurebrains en Els van der Laan & Jelmer Bokma - Noord.peil: Vitale logiesaccommodaties in het juiste landschap

11:45

Gertjan Elzinga - Elzinga & Oterdoom: Is groei altijd slim?

12:10

Ruurt van der Wel - Eilandmarketing Schouwen-Duiveland: Bewoners voorop in Schouwen-Duiveland

12:35

Netwerklunch en aansluitend beursbezoek

Praktisch

Datumdonderdag 14 november 2024
Tijd10:00-13:00
LocatieRecreatie Vakbeurs, Evenementenhal Hardenberg, Energieweg 2, 7772 TV Hardenberg
InschrijvenGratis toegang na registratie
InclusiefLunch + bezoek Recreatie Vakbeurs

Presentaties

Werken aan een bewuste bestemming

State-of-the-art research & tools

Anke Arts – CELTH

Het enige Centre of Expertise in de vrijetijdssector, CELTH heeft een meerjarige kennisagenda voor het gastvrijheidsdomein ontwikkeld waar de bestemming centraal staat. Rond vijf urgente thema’s wordt kennis ontwikkeld om het zo noodzakelijke kennisfundament onder het domein te versterken. CELTH kiest nadrukkelijk voor het bestemmingsniveau omdat daar alle deelsectoren en actoren samenkomen. Op de bestemming wordt gastvrijheid en waarde gecreëerd voor zowel toeristen, bewoners als bedrijven. Hier ontstaat de synergie of juist concurrentie met andere sectoren en komt de volledige complexiteit van het gastvrijheidsdomein tot uitdrukking. Het domein kan op bestemmingsniveau bovendien een belangrijke rol spelen in maatschappelijke transities en opgaven. In deze presentatie nemen de sprekers u stapsgewijs mee in de bewuste bestemming en recent state-of-the-art onderzoek naar de bestemming in balans.

Route naar rechtvaardiger toerisme

Zo positief mogelijke impact op de bestemming

Thijs de Groot - NBTC

Vanaf de introductie van de landelijk visie Perspectief 2030 in 2018, staan de belangen van inwoners meer centraal in de toeristische ontwikkeling van ‘Bestemming Nederland’. Reizen kan verrijken maar brengt ook een verantwoordelijkheid met zich mee om bezoek een zo positief mogelijke impact te laten hebben op de gemeenschappen die onze gasten ontvangen. Hoé die impact eruit kan zien en wat je als bestemming kunt doen om dit te stimuleren is voor het eerst duidelijker in kaart gebracht. NBTC deelt deze inzichten graag tijdens het kennisevent op de Recreatievakbeurs.

Vitale logiesaccommodaties in het juiste landschap

Ruimte voor ontwikkeling

Frank Verkoijen& Wander Groot - Bureau Leisurebrains

Els van der Laan & Jelmer Bokma - Noord.peil

De samenwerkende gemeenten in Zuidoost Fryslân willen kaders ontwikkelen waarmee zij keuzes kunnen maken voor nieuwe initiatieven voor vitale toeristische logiesaccommodaties. Een belangrijke bouwsteen voor de ontwikkeling van dit toetsingskader dient te worden gevormd door een drietal SWOT-analyses over de landschappelijke gebiedskenmerken van het gebied in combinatie met de spreiding van logiesaccommodaties en toeristische voorzieningen. Bureau Leisurebrains heeft samen met de landschapsarchitecten van Noord.Peil uit Sneek de SWOT-analyses uitgevoerd en gevisualiseerd in een inspirerende eindkaart. Deze ‘eindkaart’ maakt inzichtelijk waar nog ruimte is voor ontwikkelingen in het logiessegment (kwantitatief en kwalitatief/differentiatie) en hoe ontwikkeling hiervan bij kan dragen aan de opgaven in Zuidoost Friesland, zoals behoud en versterking van natuurwaarden en biodiversiteitsherstel, wateropgaven, economische ontwikkeling en voorzieningsniveau voor inwoners en bezoekers. In deze presentatie nemen zij u mee in hun aanpak, resultaten en adviezen.

Is groei altijd slim?

Handig afwegingskader

Gertjan Elzinga - Elzinga & Oterdoom

 Een onafhankelijke denktank heeft op verzoek van de provincie Fryslân nagedacht over de definitie van Slimme Groei in Recreatie & Toerisme. Dat roept automatisch de vraag op wanneer groei niet slim is? Bestaat er dan zoiets als domme groei? In de denktank met daarin een groep vrijdenkers is antwoord gegeven op deze vraag in de vorm van een Manifest. Dit Manifest is dit jaar in ontvangst genomen door gedeputeerde Friso Douwstra en vertegenwoordigers van overheden, bedrijfsleven en onderwijs. Het interessante voor ondernemers, beleidsmakers en burgers is dat iedereen in staat is om aan de hand van vier vragen dit voor het eigen bedrijf of de eigen regio te beantwoorden. Zo zet je de eigen bedrijf of regio het beste op de kaart. Meer informatie hierover op de site van de Toerisme Alliantie Fryslân: Slimme Groei voor een Gastvrij Fryslân - Toerisme Alliantie Friesland (taf.frl) Gertjan Elzinga was gespreksleider en lid van de denktank en gaat aan de hand het Manifest en de eigen ervaringen in op het begrip Slimme Groei.

Bewoners voorop in Schouwen-Duiveland

Belangen in balans

Ruurt van der Wel - Eilandmarketing Schouwen-Duiveland

Eilandmarketing Schouwen-Duiveland is een relatief nieuwe DMO die is geïnitieerd vanuit ondernemers maar al snel is omarmd door de gemeente die ook substantieel financieel bijdraagt. Starten vanuit een blank canvas heeft veel voordelen. Ze kunnen volledig vanuit het nieuwe paradigma van de toeristische sector werken zoals die in Perspectief 2030 is geformuleerd. Bij Eilandmarketing Schouwen-Duiveland staan de bewoners en de leefbaarheid voorop. Hoe ze dat aanpakken en tegelijkertijd de belangen van de toeristische sector niet uit het oog verliezen, vertelt directeur Ruurt van der Wel.