Wij zijn NRIT
Login

Dossiers

Duurzaam uitgaand toerisme

1998 - 2001

Coördinatieoverleg Milieu, Toerisme en Recreatie

Coördinatieoverleg Milieu, Toerisme en Recreatie

De terughoudende houding van de reisindustrie en de overheid op het gebied van duurzaam toerisme veranderde toen de Raad voor het Natuurbeheer in 1994 met een zeer kritisch rapport kwam, getiteld Gaan we te ver? Het rapport van de Raad leidde tot veel beroering. De overheid nam de kritiek ter harte en organiseerde een jaar later de eerste Groeneveld conferentie, een nationale conferentie over duurzaam toerisme in Kasteel Groeneveld in Baarn. Dit leidde zowel tot de oprichting van de Initiatiefgroep Uitgaand Toerisme, Natuur en Milieu, die in 1996 omgevormd werd tot IDUT (Initiatiefgroep Duurzaam Uitgaand Toerisme) als intensief overleg tussen overheden, bedrijfsleven, ngo’s en onderwijsinstellingen.

Coördinatieoverleg Milieu, Toerisme en Recreatie

Duurzaam toerisme kreeg voor het eerst een plek in het Nederlands overheidsbeleid in het Programma Internationaal Natuurbeleid (PIN 1996-2000) en de Nota Milieu en Economie uit 1997. Als gevolg daarvan werd een Coördinatieoverleg Milieu, Toerisme en Recreatie (CMTR) opgericht, onder voorzitterschap van de ANWB. In het CMTR participeerden vijf ministeries (VROM, VWS, LNV, EZ en V&W), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en twaalf koepelorganisaties uit de toeristische recreatieve sector, waaronder de ANVR.

CMTR stelde in 1998 een beleidsagenda Milieu, Toerisme en Recreatie op. In de beleidsagenda werden 13 thema’s opgenomen, waaronder uitgaand toerisme met als voortrekker de ANVR. Naast de financiering vanuit betrokken organisaties stelde ook het Rijk voor de periode 1998 - 2001 vijf miljoen gulden beschikbaar vanuit de Regeling Versterking Recreatie van het ministerie van LNV. De Stichting Recreatie voerde het secretariaat van de uitvoering van de beleidsagenda.

Projecten

Voor duurzaam uitgaand toerisme waren tenminste 4 projecten van belang: 1) een pilot project gericht op de ontwikkeling van een product- en milieuzorgsysteem voor de reisindustrie , later bekend als PMZ; 2) onderzoek naar de milieu-uitstoot van verschillende vormen van transport; 3) onderzoek naar een informatiesysteem voor natuurbescherming en toerisme (het Natourdata project); 4) en de aanstelling van Nico Visser als hoogleraar duurzaam toerisme aan de NHTV in Breda (zie wetenschappelijk onderzoek)