Mede naar aanleiding van ‘Perspectief 2030’ en het advies ’Waardevol toerisme’ van de Raad voor de Leefomgeving en infrastructuur is het werken aan de juiste balans tussen de lusten en lasten van toerisme de afgelopen jaren centraal komen te staan in bestemmingsmanagement. Veel regio’s zijn daarom op zoek naar manieren waarop de balans van een bestemming gemeten kan worden. Daar is inmiddels het nodige over geschreven. Denk bijvoorbeeld aan de weegschaal die is ontwikkeld door het Data & Development Lab (DDL) en de doughnut destination van Hartman en Heslinga. Er is dus al veel denkwerk verricht over balans en de factoren die daarin een rol spelen, maar daadwerkelijke metingen hebben in Nederland nog maar nauwelijks plaatsgevonden. Bij meten komt het aan op het kiezen van relevante indicatoren en het verzamelen van de benodigde data. In Zeeland, Zuid-Holland, maar ook internationaal worden hier op het moment stappen in gezet. Dit artikel neemt u mee in de laatste inzichten, zodat ook andere bestemmingen hier hun voordeel mee kunnen doen.